Egészségünkre

EFOP-1.8.5.-17-2017-00340

Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok

Elnyert támogatás összege: 20.000.000 Ft
(a projektösszeg 100%-a, vissza nem térítendő támogatás)
Az Európai Szociális Alap finanszírozásával
Projekt időtartama: 2018. 01. 01. – 2019. 05. 30.

A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Gyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás a fejlődés és a növekedés egyik alapfeltétele. Ebben az életkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. Nem utolsósorban a gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgása, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozása és bizonyítottan hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.

A pályázat során megvalósított célok:

Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:

  1. A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel
  2. A kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember általi kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményéről
  3. Dietetikai tanácsadás/konzultáció, valamint csoportfoglalkozás biztosítása:
    • a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémákkal küzdő, anyacsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára
    • pedagógusok számára
    • közétkeztetésben dolgozó szakembere számára
  4. A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások keretében az alábbi témákban:
    • ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése, helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok, energiaegyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok
    • „Tájak ételei – Nemzetek konyhája” foglalkozássorozat keretei között.

5 db ivókút létrehozása vagy egyéb vízvételi lehetőség biztosítása a projekt teljes ideje alatt.

Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

  1. Tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára)
  2. Főzőversenyek szervezése összesen 5 alkalommal
  3. Az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével
  4. Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése, jelentőségének hangsúlyozása dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember bevonásával
  5. Közvetlenül az étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében
    1. Az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése
    2. Az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése
    3. Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása, s a projekt teljes időtartama alatt fenntartása, gondozása