EFOP-1.8.5.-17-2017-00340
Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok
Elnyert támogatás összege: 20.000.000 Ft
(a projektösszeg 100%-a, vissza nem térítendő támogatás)
Az Európai Szociális Alap finanszírozásával
Projekt időtartama: 2018. 01. 01. – 2019. 05. 30.
A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Gyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás a fejlődés és a növekedés egyik alapfeltétele. Ebben az életkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. Nem utolsósorban a gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgása, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozása és bizonyítottan hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.
A pályázat során megvalósított célok:
Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:
- A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel
- A kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember általi kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményéről
- Dietetikai tanácsadás/konzultáció, valamint csoportfoglalkozás biztosítása:
- a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémákkal küzdő, anyacsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára
- pedagógusok számára
- közétkeztetésben dolgozó szakembere számára
- A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások keretében az alábbi témákban:
- ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése, helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok, energiaegyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok
- „Tájak ételei – Nemzetek konyhája” foglalkozássorozat keretei között.
5 db ivókút létrehozása vagy egyéb vízvételi lehetőség biztosítása a projekt teljes ideje alatt.
Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:
- Tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára)
- Főzőversenyek szervezése összesen 5 alkalommal
- Az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével
- Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése, jelentőségének hangsúlyozása dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember bevonásával
- Közvetlenül az étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében
- Az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése
- Az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése
- Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása, s a projekt teljes időtartama alatt fenntartása, gondozása